Ochranári ukázali, odkiaľ pochádza lacné kuracie mäso v obchodoch a spúšťajú kampaň

Ochranárska organizácia Humánny pokrok zverejnila zábery zo slovenských fariem s rýchlorastúcimi kurčatami chovanými na mäso. Investigatívne zábery pochádzajúce z fariem Hyza v Kráľovom Brode pri Galante a Novogal v Leviciech boli prvýkrát odvysielané 1.7.2025 v Televíznych novinách na TV Markíza. Ukazujú šokujúcu realitu slovenských priemyselných veľkochovov, v ktorých sú ročne utrápené desiatky miliónov rýchlorastúcich kurčiat. Ochranári spúšťajú kampaň STOP rýchlokurčatám, v ktorej vyzývajú maloobchodné reťazce, aby skončili s trápením rýchlokurčiat. 

2.7.2025 v Bratislave: Zábery zo slovenských fariem s rýchlokurčatami chovanými na mäso prvýkrát zverejnila 1.7.2025 Kristína Kövešová v Televíznych novinách TV Markízy. Farma Novogal v Leviciach a Hyza v Kráľovom Brode pri Galante patria medzi najväčších producentov kuracieho mäsa na Slovensku. Zábery odhaľujú šokujúce životné podmienky rýchlorastúcich kurčiat v typických slovenských intenzívnych chovoch, z ktorých pochádza lacné kuracie mäso zo Slovenska.

Rýchlokurčatá sú plemená sliepok vyšľachtené na extrémne rýchly rast, kedy z malého kuriatka dorastú na váhu 2,5 kg za neuveriteľných 42 dní. Telo rýchlokurčiat však s týmto rastom nestíha držať krok, čo spôsobuje celú sadu zdravotných problémov. Rýchlokurčatá trpia deformáciami končatín a zlyhávaním orgánom, kvôli ktorým sa nedokážu voľne pohybovať, čo spôsobuje hneď niekoľko mimoriadne bolestivých problémov. „Výsledkom tohto šialene rýchleho rastu sú len niekoľko týždňov staré kurčatá, ktoré sú nafúknuté ako balóny, a ktorých nohy nedokážu udržať váhu ich vlastného tela. Telá majú pokryté chemickými popáleninami z vlastných výkalov, a pri živote ich držia antibiotikami. Ich vlastné telo sa tak pre ne stáva klietkou… Chov rýchlokurčiat je skutočne zvrátenosťou proti prírode,“ hovorí riaditeľ Humánneho pokroku, Martin Smrek.

Na investigatívnych záberoch možno vidieť len niekoľkodňové kurčatá so zavodnenými brušnými dutinami v dôsledku zlyhávajúcich orgánov. Kurčatá majú zdeformované končatiny, na ktoré sa nedokážu postaviť. Tie vo veku len niekoľkých týždňov na záberoch už takmer nie sú schopné pohybu a len zadýchané nehybne ležia na podstielke, ktorá im spôsobuje viditeľné chemické popáleniny brucha a chodidiel. Tieto žalostné životné podmienky sa prejavujú aj na kvalite mäsa. Extrémne rýchly rast spôsobuje, že ich telo nezvláda tvoriť svalovinu dostatočne rýchlo a tak namiesto bielkovín tvorí tukové tkanivo, rozpoznateľné priamo v mäse v podobe bieleho pruhovania. Výsledkom je mäso s obsahom tuku vyšším až o 200 %, ktoré tak má nižšiu výživovú hodnotu.

Životnými podmienkami rýchlokurčiat sa nedávno zaoberal aj Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý je najvyššou veterinárnou autoritou v Európskej únii. V záveroch svojej analýzy hovorí, že rýchlorastúce plemená je potrebné nahradiť pomalyrastúcimi a že im je potrebné zabezpečiť viac ako trojnásobok životného priestoru. Zmenu pre kurčatá žiadajú aj ľudia na Slovensku. Podľa prieskumu agentúry Focus z roku 2024, takmer 70 % Slovákov a Sloveniek uviedlo, že si želá lepšie životné podmienky pre kurčatá a skoro polovica by bola ochotná priplatiť si za produkty z etickejšieho chovu.

Zdroj: Humánny pokrok

Záväzky skončiť s predajom mäsa z rýchlokurčiat už prijali stovky veľkých medzinárodných firiem. Zaväzujú sa nahradiť rýchlokurčatá pomalyrastúcimi plemenami, ktoré sú oslobodené od problémov spojených s extrémne rýchlym rastom, a zabezpečiť im dostatok životného priestoru na vykonávanie ich prirodzeného správania. Približujú sa tak k minimálnym požiadavkám, ktoré odporúča Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. „Záväzky skončiť s trápením rýchlokurčiat už prijali materské firmy viacerých maloobchodných reťazcov na Slovensku. Slovákom a Slovenskám však naďalej servírujú podradné mäso z utrápených rýchlokurčiat. Je čas, aby reťazce skončili s trápením rýchlokurčiat a dvojitým štandardom potravín,” doplnil Martin Smrek

Ochranárska organizácia Humánny pokrok preto práve spustila kampaň s názvom STOP rýchlokurčatám, ktorá vyzýva maloobchodné reťazce, aby sa zaviazali skončiť s trápením rýchlorastúcich kurčiat. Zároveň vyzývajú verejnosť, aby sa postavila proti utrpeniu rýchlokurčiat a podpísala petíciu na www.rychlokurcata.sk.

ZDIEĽAŤ ČLÁNOK

Kapry celé dni nehybne čakajú natlačené jeden na druhom v malej kadi na rušnej ulici, kde nepoznajú nič iné, len strach. Opakovane sa s nimi hrubo manipuluje a domov si odnášate kapra s bolestivými poraneniami po celom tele. V igelitovej taške sa dusí niekoľko desiatok minút. Takýto prevoz je pre kapra stresujúci boj o holý život. Voda vo vani je pre kapra príliš teplá, navyše obsahuje chlór, ktorý mu páli sliznice a žiabre. Kapor v domácich podmienkach často umiera pomaly a v bolestiach. Častou praktikou je utlčenie na smrť, či odrezanie hlavy pri plnom vedomí. 

Sliepky v klietkovom chove nemôžu robiť nič, čo je pre ne prirodzené a dôležité. Nemôžu sa kúpať v prachu a zbavovať sa tak parazitov, nemôžu si hľadať potravu a skúmať okolie, čím v prírode trávia väčšinu svojho času, a nemôžu si ani len stavať hniezda.
Pre vaječný priemysel sú len strojmi na peniaze. Sliepka sa v takýchto podmienkach zakrátko doslova zblázni, čo následne vedie k početným konfliktom a kanibalizmu.

Každoročne trpí a zomiera na kožušinových farmách krutou smrťou 100 miliónov zvierat. Celý svoj život strávia v malej špinavej klietke a umierajú v plynových komorách, a neraz pri sťahovaní kože zaživa. Od kožušín sa však už odvracajú popredné módne značky, a čoraz viac krajín tento barbarský priemysel stavia mimo zákon. Na Slovensku sa nám to už podarilo v roku 2019. Nasledovalo Taliansko, Francúzsko, Estónsko a Írsko. Teraz je čas, aby sme ho zakázali v celej Európskej únii.