Proti klietkovému chovu sliepok sa stavajú ďalšie reštaurácie. Svoj záväzok o ukončení používania klietkových vajec najnovšie zverejnila známa sieť reštaurácií Sushi Time.
1. októbra 2020 v Bratislave: Sushi Time je prvou slovenskou reštauračnou sieťou, ktorá sa rozhodla presadzovať lepšiu ochranu sliepok pomocou oficiálneho záväzku nepoužívať klietkové vajcia. Záväzok sa dotkne piatich slovenských kamenných prevádzok, donášky aj cateringovej divízie a Sushi Time ho do konca roka plánuje rozšíriť na ďalšie prevádzky v Maďarsku a Česku. Celkovo by sa tak mal týkať dvadsiatich prevádzok.
Okrem Sushi Time zverejnilo tento rok bezklietkový záväzok šesť slovenských reštaurácií vrátane Kláštorného pivovaru, 1. Slovak pubu a Bratislavskej reštaurácie Flagship. Konajú v súlade s názormi verejnosti, ktorá je voči klietkovému chovu jasne vyhranená. Prieskum agentúry Focus vykonaný v decembri 2019 ukázal, že podľa 59% ľudí by obchody či reštaurácie nemali predávať a používať vajcia z klietkového chovu a 60.3% si praje jeho úplný zákaz. Skoro 22 000 ľudí navyše ukončenie klietkového chovu sliepok podporilo aj v online petícii, ktorá je súčasťou kampane Viac neznesiem! ochranárskeho združenia Humánny pokrok.
“Vajíčka z klietkového chovu sliepok sú, kvôli nízkej cene, v gastro biznise aj v roku 2020 stále tou najžiadanejšou formou. V Sushi Time si však čoraz viac uvedomujeme, že v podnikaní sú aj dôležitejšie veci ako len nízke náklady na suroviny a práve preto sme sa rozhodli zapojiť do iniciatívy Viac neznesiem! už od tohto októbra. Sme síce prvou slovenskou sieťou reštaurácii, ale dúfame, že nie poslednou a že aj našim kúskom inšpirujeme mnoho ďalších,” hovorí Maroš Krivosudský, ktorý v Sushi Time zodpovedá za spoločenskú zodpovednosť.
V dôsledku spoločenského tlaku prijali na Slovensku záväzky o vyradení vajec z klietkového chovu takmer všetky veľké potravinárske reťazce, ktoré spolu pokrývajú približne 75% maloobchodného trhu s potravinami. Svoj záväzok skončiť s klietkovými vajcami najneskôr do roku 2025 navyše zverejnil veľkoobchodný reťazec Metro, ktorý zásobuje tisícky ďalších prevádzok. Únia hydinárov Slovenska, ktorá zastrešuje väčšinu miestnych producentov vajec sa preto zaviazala, že všetky svoje chovy prerobí na bezklietkové najneskôr do roku 2030.
“To, že sa k ochrane sliepok pridáva sieť reštaurácií operujúca v troch krajinách je výbornou správou. Dúfame, že firiem ktoré načúvajú hodnotám svojich zákazníkov a spoločenskú zodpovednosť neberú na ľahkú váhu bude ešte pribúdať,” vyjadril sa k záväzku Sushi Time Martin Smrek, predseda Humánneho pokroku.
Ochrana sliepok pred krutosťou klietkového chovu je horúcou témou nielen na Slovensku. Ukončiť používanie klietkových vajec sa vo svete zaväzujú tisícky firiem od malých lokálnych reštaurácií, hotelov, výrobcov potravín či obchodov až po tie najväčšie spoločnosti pôsobiace na medzinárodnom trhu ako je Unilever, Mondelez, Subway, Sodexo, Compass Group, Bidfood, Hilton alebo Nestlé. Vo viacerých štátoch vrátane Nemecka, Rakúska, Luxemburska alebo amerického Oregonu a Kalifornie bol už klietkový chov sliepok zakázaný a len pred dvoma týždňami jeho zákaz odhlasovala aj dolná komora českého parlamentu.
###
HUMÁNNY POKROK
Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Sme hlasom zvierat a presadzujeme udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat, ktorý bude klásť dôraz na ľudskosť a udržateľnosť. Združenie je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok, medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu a najväčšej zvieracoprávnej koalície v EÚ – Eurogroup for Animals. V roku 2019 presadilo združenie zákaz kožušinového chovu na Slovensku.
Kontakt pre médiá:
Martin Smrek
Predseda
+421 948 315 807